Broekeman ielsen

De digitalisering van de arbeidswereld

Geplaatst op

Digitalisering is al jaren een opmars aan het maken en er is geen sector meer die er geen gebruik van maakt. Het stelt bedrijven in staat om bestaande processen te stroomlijnen en om hier het meeste uit te halen. Vaak maakt men gebruik van ERP-software om hen hierin te ondersteunen. Maar wat zijn ERP-systemen eigenlijk?

Definitie ERP

ERP, voluit beter bekend als Enterprise Resource Planning, ondersteunt bij de centrale taak van ieder bedrijf: de eigen middelen zo efficiënt en doelgericht mogelijk inzetten. ERP-software brengt alledaagse processen binnen het bedrijf holistisch in kaart. Dankzij Enterprise Resource Management kan men de processen beter managen. Zodoende kan de organisatie haar potentie beter identificeren, gerichter implementeren en hierdoor waardevolle middelen besparen. Deze kunnen vervolgens elders gericht worden ingezet. Zo helpt ERP-software om bedrijven een significant concurrentievoordeel te geven, ten opzichte van organisaties die deze software niet gebruiken.

De huidige staat van de digitalisering

De arbeidswereld wordt vaak nog een ‘digitale woestijn’ genoemd. Deze naam heeft het te danken aan het feit dat er voor veel organisaties nog genoeg potentieel is om meer te halen uit de mogelijkheden die de digitalisering biedt. In veel sectoren kunnen nagenoeg alle processen gedigitaliseerd worden, maar is er een gebrek aan knowhow of de financiële middelen om dit ook daadwerkelijk te implementeren.

Kosten van ERP-software

Enterprise Resource Planning-software hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg aanbieders op de markt die bedrijven tegen een kleine vergoeding voorzien van passende oplossingen. Daarnaast is er zelfs gratis ERP-software. Toch is het belangrijk dat men niet te zuinig is op het gebied van digitalisering. De aanschaf van nieuwe bedrijfssoftware is immers uiteindelijk ook een investering in de toekomst van het eigen bedrijf.

De juiste ERP-software vinden

In de zoektocht naar geschikte software moet u ervoor zorgen dat het systeem aan uw eisen voldoet en de processen binnen het bedrijf volledig in kaart kan brengen. Dit is de enige manier om het volledige potentieel van ERP-software in de praktijk echt te benutten. Daarvoor moet het bedrijf echter eerst zelf een goed beeld hebben van de eigen processen, omstandigheden en randvoorwaarden.

Het is verder ook belangrijk om te kijken naar leveranciers die voor u op maat gemaakte, branchespecifieke software kunnen leveren. Een systeem gemaakt voor een bouwbedrijf vereist totaal andere functionaliteiten dan een systeem voor een onderwijsinstelling. Om een beter beeld te krijgen bij hetgeen dat uw branche specifiek nodig heeft, raden wij u aan om een kijkje te nemen op de sectorpagina’s op ERPoverzicht.nl.

Breng eerst uw eigen behoeften in kaart

Ieder project moet starten met een grondige nulmeting: waar staan we nu en wat verwachten we van hetgeen dat we gaan doen? Om hierin te ondersteunen is het mogelijk om een specificatieblad op te stellen. Hierin worden alle eisen specifiek opgesomd en gebundeld. Het dient als basis voor potentiële aanbieders om te beslissen of ze het project kunnen begeleiden en implementeren. Bedrijven die op zoek zijn naar een geschikt systeem moeten niet direct beginnen met het verkennen van de markt, maar eerst goed naar zichzelf kijken. Hiermee legt u namelijk de basis voor een succesvol ERP-project.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen allerlei interessante onderwerpen met je door in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ broekemanielsen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden