heeft u ‘m al gelezen?

Column “Punt  op de i” van Henk Broekema in Haren de krant van januari 2014

Na de dood

Het overlijden van een naaste is veelal een emotionele aangelegenheid.
Wanneer de begrafenis/crematie achter de rug is, komt de zakelijkheid van elke dag weer terug.

De brieven van de officiële instanties, die door het aangeven van het overlijden bij de burgerlijke stand in kennis zijn gesteld, komen binnen; bijvoorbeeld de sociale verzekeringsbank, het pensioenfonds, de zorgverzekeraar en de belastingdienst.

De bank zal niet uit zichzelf waarschuwen; de erfgenamen dienen de bank over het overlijden te informeren.

Door het overlijden kunnen de achterblijvende(n) niet alle activiteiten zonder meer voortzetten.
De meeste bedrijven en instellingen vragen om een bewijsstuk waaruit blijkt wie de belangen van de overledene mag waarnemen. We komen dan uit bij een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele. Een verklaring die door de notaris wordt afgegeven.

De gevolgen van het zijn van erfgenaam kunnen zeer ingrijpend zijn. Voordat je het weet kun je aansprakelijk zijn voor de schulden van de overledene.
De wetgever concludeert namelijk al zeer snel dat je als erfgenaam de nalatenschap met alle lusten en lasten hebt aanvaard (“zuiver aanvaarden”).

Is de nalatenschap één keer (volgens de wetgever) zuiver aanvaard, dan kan een erfgenaam de schulden niet meer ontwijken. Dit kan bijvoorbeeld al het geval zijn, door bij de bank een simpel formulier te ondertekenen, waardoor er over de bankrekening kan worden beschikt.
De bankmedewerker zal u veelal niet wijzen op de ingrijpende gevolgen van het zetten van de handtekening, omdat de medewerker deze gevolgen niet kan overzien.
Een bezoek aan de notaris, voordat u uw handtekening bijvoorbeeld bij de bank zet, kan u veel helderheid verschaffen en ellende besparen.

De notaris licht u graag voor, wijst u op de gevolgen en begeleidt u bij uw keuzes.
Aanvaard ik de nalatenschap zuiver, of verwerp ik deze, of wil ik beschermd worden tegen mogelijke schuldeisers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *