erfgenamen of aasgieren

Het is één van dé onderwerpen van gesprek op dit moment: financiële uitbuiting van ouderen. Door middel van reclames, acties en bijeenkomsten proberen verschillende instanties dit probleem onder de aandacht te brengen. Want een probleem is het zeker. Eén die helaas nog veel te vaak voorkomt.

Ook hier op kantoor wordt er, ondanks de eindejaarsdrukte, aandacht aan dit onderwerp besteed en blijft het niet onbesproken. Feit is dat wij in de praktijk vaker met financiële uitbuiting te maken krijgen dan we zouden willen. Ouderen die onder druk van kinderen een testament of volmacht ‘moeten’ opstellen, ouderen waarvan gestolen wordt door familieleden of hulpverlenenden die overmatig beloond worden doordat ze bijvoorbeeld kostbaarheden uit de woning krijgen. Regelmatig komen cliënten aan de balie die ‘toch graag even wat op papier willen zetten’, voor het geval ze het over een tijd niet meer zelf kunnen beslissen of bepalen. Heel verstandig, vinden wij. Zo voorkom je al een groot deel van de problemen en bescherm je jezelf tegen uitbuiting.

Vooral notaris Henk Broekema maakt zich hard voor dit onderwerp. Zo gaf hij vorige week donderdag een lezing over het onderwerp op de bijeenkomst “Erfgenamen en aasgieren”. De bijeenkomst was georganiseerd door Het Kopland, een organisatie die op verschillende manieren strijdt tegen uitbuiting, mishandeling en misbruik. Later op de dag was hij te horen op Radio Noord en ‘s avonds te zien op TV Noord, waar hij door middel van een interview zijn licht op deze problematiek liet schijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *